0800330251

Навіщо в США випускали дерев'яні долари?

Хто встиг застати важкі 90-ті роки, той не з чуток знає про "дерев'яні рублі". У той час такий вислів означав неспроможність грошової валюти. Інфляція підкреслила якість золотих монет, а звичайні прирівняла до дерева. Ситуація розвивалася в Радянському Союзі, пізніше навіть встановили пам'ятник рубля, який був виготовлений з дерева діаметром близько двох метрів і вагою понад 200 кг. Мало хто знає в наш час, що в Америці валюта не завжди була стабільною, і дерев'яні долари дійсно теж існували.

Як все починалося?

Дерев'яний долар

У далекому 1931 році в місті Тенін штат Вашингтон був дуже грамотний житель, власник місцевої газети, який запропонував місцевій владі ввести тимчасову валюту, поки не вирішиться криза. А криза була божевільною: всього за кілька місяців збанкрутували 1000 банків, а так як в Теніні був тільки один банк Citizen's Bank of Tenino, то місто збанкрутувалося за дві секунди. Грошей в місті не було взагалі, тому пропозиції про дерев'яні долари давали хоч найменшу надію на пожвавлення міста, тим більше що Дон Мейджер запропонував безкоштовно послуги своєї друкарні. Так як більше ініціативних пропозицій не було, міська влада прийняла ідею з дерев'яним доларом. Друкарня розпочала роботу, тим більше, що досвід роботи з деревом вже був: раніше вони виготовляли ялинові листівки.

Першими виробами були пластинки номіналом 25 центів, пізніше вийшли ще "банкноти" в 50 центів і 1 долар. Такі гроші не могли увійти в обмін без автентичності, тому на них ставили підписи представники Торгової палати США. Гроші дерев'яні мали свій термін служби, за його закінчення 1 січня 1933 року влада зобов'язані були їх обміняти на справжні долари. Але як не дивно, ніхто не поспішав обмінювати дерев'яні гроші, більш того, дана валюта стала справжньою здобиччю для багатьох мисливців-колекціонерів з усієї країни. Якщо вірити офіційним даним, то власник друкарні випустив дерев'яних грошових знаків на суму 10 000 доларів, а здали лише малу частину. Місцевим жителям колекціонери пропонували за 1 монету в рази більше суму, а держава 1:1, ясна річ, що гроші продавалися за вигідними цінами.

Приклад міста Тенін виявився заразливим, слідом за ним випускати дерев'яні монети стало місто Блейн в тому самому штаті Вашингтон. Безумовно і вони не залишилися без уваги колекціонерів, після цих двох містечок ще кілька дрібних міст США намагалися запустити виробництво незвичайних доларів.

Дерев'яні USD в наш час

Механічний верстат, на якому почали виробництво дерев'яного долара, зберігся в місті Тенін до нашого часу, але не в якості музейного експоната, а як робочий агрегат. Замовлення надходять від колекціонерів у величезних розмірах, природно гроші не є офіційною платіжною валютою, тільки в якості сувенірної продукції.

Де можна вигідно купити долари в Україні?

В Україні навряд чи можна знайти дерев'яні долари, а ось валюту США - легко. Сьогодні вона є найпопулярнішою, стійкою і надійною, саме в ній знаходиться близько 75% банківських активів і накопичень. Якщо ви хочете купити або продати USD на вигідних умовах, вибирайте обмінник KIT Group. У його філіях можна купити або продати будь-яку валюту, включаючи долар, на вигідних умовах і в будь-якій кількості. Для обміну залиште заявку на сайті обмінника, зв'яжіться з менеджером філії або приходьте до найближчої філії.