0800330251

Канадський долар: які прогнози дають фінансисти?

Обмін канадських доларів

Останнім часом рентабельність долара США у багатьох експертів викликає сумніви. На їхню думку набагато прибутковіше вкладати гроші не в саму валюту, а в сировинні товари або сировинні валюти, до таких належить і канадський долар. Мало хто знає, але близько 40% українських інвесторів і бізнесменів вкладають в нього. Популярність канадського долара пояснюється зростанням цін на корисні копалини, дорогоцінні метали і продукти харчування. Ця залежність і становлення національної грошової системи пояснюється колоніальним минулим Канади.

У Канаді довгий час жили переселенці і колонізатори з інших країн, тому своєї валюти там не було. Довгий час країна була колонією Британії. У 1825 році там ввели золотий стандарт, за яким на всіх землях під Британською Імперією використовувалася одна грошова система. Тоді використовувався фунт стерлінгів - саме від нього через 30 років з'явився канадський долар. Він був прив'язаний до золотого стандарту до 1933 року, з 1970 року валюта стала плаваючою.

Канадський долар в наші дні

У багатьох країнах, включаючи Україну, канадський долар користується не меншим попитом, ніж американський. За прогнозами аналітиків нестабільний фінансовий стан в США може через пару років поміняти пріоритети на світовому ринку валют. Міняти канадський долар в Україні досить клопітно. У банках його досить мало і можна знайти тільки в великих містах, зате можна звернутися в пункти обміну.

На думку багатьох фінансових експертів, канадська валюта має більше шансів утримуватися на плаву, ніж долар США, євро або японська ієна. Навіть якщо настана чергова глобальна криза, канадський долар залишиться стабільним за рахунок ряду факторів:

  • великі запаси золота, нафти, заліза, азбесту і деревини в Канаді;
  • активний експорт міді, нікелю, цинку, урану;
  • високий кредитний рейтинг Канади не падає вже 30 років;
  • фінансова стабільність місцевих банків;
  • зважена політика місцевої влади.

Завдяки цьому Канада сьогодні увійшла в ТОП-10 провідних країн з розвитку економічної сфери. Оскільки курс долара тут прямо залежить від вартості нафти і золота, можна сміливо говорити про стабільність валюти на фінансових ринках світу. За даними аналітиків, якщо зараз вкластися в канадський долар, то через 5 років прибуток складе до 25%. Дії Центрального банку Канади спрямовані на те, щоб запобігти інфляції, виконувати боргові зобов'язання і підтримувати фінансову стабільність своєї країни.

Чи можна підробити канадські гроші?

Як і будь-яка інша валюта, канадський долар страждає від підробок. У зв'язку з цим місцева влада прийняла рішення ввести пластикові гроші в 2011 році. Це була купюра 100 доларів з полімерним покриттям, трохи пізніше вийшли 50 і 20 доларів. Найчастіше фальшивомонетники підробляють купюри на дуже високого номіналу - 50 доларів і менше. Щоб не нарватися на обман, варто вивчити гроші - як вони виглядають, які номінали в ходу, які вони мають ознаки автентичності і ін.