0800330251

Які дії дозволять Україні вийти з економічної кризи

Економічна криза в Україні

Протягом декількох років економіка України показує далеко не позитивні результати. Причини цього - найрізноманітніші, з ними необхідно боротися для того, щоб підняти рівень життя населення країни. Також на українську економіку впливають і зовнішні фактори, які неможливо відрегулювати всередині країни. Варто більш детально розглянути кожен фактор в розрізі, щоб розуміти як можна швидко і ефективно підвищити зростання економічних благ в Україні.

Фактори, що впливають на економіку країни

В першу чергу на неї впливають такі фактори:

  • економічні. Мабуть, це одні із основних чинників. За рахунок того, що більшість громадян в Україні працює неофіційно, скарбниця не поповнюється бюджетом для пенсій, соціальних допомог та інших державних виплат. Також велике значення має відтік робочої сили за кордон, що призводить до закриття державних підприємств, тим самим падає економічна привабливість країни;
  • політичні. Протягом 7 років в Україні залишається досить напруженою політична ситуація на Донбасі. Це, в першу чергу, відлякує потенційних зарубіжних інвесторів, які могли б вкласти свої гроші в український бізнес. Через це в державній скарбниці спостерігається певний дефіцит іноземної валюти;
  • форс мажори. Бувають такі випадки, коли зміни в економіці можуть відбутися абсолютно несподівано і до цього країна може бути абсолютно не готова. Приклад цього, коли в 2020 році весь світ накрила пандемія коронавірусу. Україна була не готова до таких змін. Перші локдауни істотно вплинули на багато підприємств не тільки України, а й інших європейських країн. Багато фірм не змогли пережити карантин і закрилися. Масове закриття істотно позначилося на економіці країни, яка істотно втратила в прибутку.

Що допоможе поліпшити економіку країни?

Такі фактори значно вдарили по українській економіці за останні кілька років. Проте є способи, які дозволять Україні вийти на високий рівень. Для цього слід зробити наступні кроки:

  1. Ухвалити антикорупційні закони. Україна за станом на 2019 рік обіймала 5 місце в світі за рівнем корупції. Тому уряд вже почав робити перші кроки, які дозволять подолати корупційні схеми в Україні. На сьогоднішній день на розгляді лежить пакет документів, які приведуть в дію антикорупційний механізм. Однак складно припустити, коли цей закон запрацює в Україні.
  2. Налагодити масовий випуск і збут своєї продукції. В Україні є всі можливості для випуску національної продукції, є всі умови для розвитку сільськогосподарського бізнесу. Українські фахівці вважаються одними з кращих в світі в сфері IT. Також Україна почала запускати космічну програму, яка дозволить залучити потенційно впливових інвесторів, що дозволить збільшити приріст іноземної валюти в державну казну.
  3. Закінчити військовий конфлікт. Даний етап досить складний, тому що не все залежить від бажання українського уряду. Це дозволить значно скоротити витрати на військову техніку і більше зосередитися в освітній сфері.
  4. Співпраця з сильними світовими гравцями. Україна активно веде міжнародні переговори з низкою провідних країн світу. Така співпраця дозволить Україні зростати як незалежній державі з сильною економікою.

Дані кроки передбачені в більшій мірі на перспективу. Багато експертів відзначають, що для реалізації деяких проектів буде потрібно кілька років, однак вони можуть зазнати певних змін і поліпшити економіку України.