0800330251

Як позбутися дрібниці? Найкращі способи

Українські монети

Дуже часто у багатьох українців у кишенях, скарбничках та гаманцях накопичується багато дрібниці. Хоч вони є діючим платіжним засобом, проте їх незручно носити, вони важкі і не такі цінні, як купюри. Найпростіший метод – здати дрібницю у банк. Звичайно, важкі пакети з дрібницею ніхто не прийме, тому краще заздалегідь перераховувати монети та розсортувати їх. Банк зобов'язаний прийняти дрібні гроші для:

  • поповнення банківського рахунку;
  • грошового переказу;
  • всіх видів платежів.

Краще заздалегідь повідомити банк, що ви маєте намір здати дрібницю. Для цього необхідно зробити заявку у довільній формі із зазначенням ПІБ, номера банківського рахунку, суми та дати внесення.

Обмін монет на банкноти

Як правило, дана операція також здійснюється у банківських відділеннях, хоча деякі фінансово-кредитні організації згідно із законом не зобов'язані це робити та можуть відмовити. Щоб цього не сталося, варто заздалегідь ознайомитись з тарифами та послугами банку. Якщо там є послуга розміну монет, то можна здавати дрібницю у будь-якій кількості. Важливо! Ця операція може бути як безкоштовною, так і з невеликою комісією. Монети потрібно розсортувати за номіналом та порахувати.

Оплата в аптеках, магазинах, поштових відділеннях

Якщо біля вашого будинку є аптека, пошта або супермаркет, то там легко можна розрахуватися дрібними грошима або зробити розмін, адже на касах нерідко буває напруження з дрібницею. Такі гроші теж краще заздалегідь розсортувати. Іноді варто звернутися до старшого менеджера закладу, якщо на касах черги.

Альтернативні методи

Не забувайте, що монетами завжди можна розрахуватися в транспорті, дрібних кіосках, на ринках, давати милостиню або підтримувати вуличних музикантів. Монети в Україні – повноцінний платіжний засіб. Якщо у вас накопичилася дрібниця, яка вийшла з обігу, наприклад, копійки номіналом 1,2,5 та 25 копійок, то з них можна зробити оригінальні картини, мозаїки та інші презенти на кшталт hand-made. Якщо ж у вас у скарбничці є дрібниця минулих поколінь, то не поспішайте її позбуватися, можливо, вона має цінність для нумізматів.