0800330251

Цікаві факти про нумізматів

Нумізматами називаються люди, які збирають монети різних країн і епох. У наш час це найпопулярніший вид колекціонування і ним займаються мільйони любителів з різних країн світу. Захоплення монетами почалося ще в середині XVIII століття. Саме тоді вчений по імені Іоганн Генріх Шульце почав проводити регулярні лекції про монети. Серед багатьох знаменитих нумізматів особливу популярність отримав Арт Коул Джірсі, він зібрав понад 1000 монет. Найдешевшим експонатом з усієї його колекції вважається монета вартістю 15 000 доларів.

Особливості колекціонування монет за останні 200 років

Хто такий нумізмат

Якщо брати приклади колекціонерів ближніх до нас міст, то жінка з Новгородської області у себе в городі під час сезонних робіт зібрала непогану колекцію. Одна з рідкісних монет у цієї жінки - 2 копійки 1927 року, оцінюють її в наш час в десятки тисяч рублів. У Росії головним засновником такого напрямку, як нумізматика, вважається вчений Християн Мартін Френт, хоча він не з Росії. У далекому 1807 році приїхав до Казанського університету працювати, і після закінчення контракту так і залишився, захопився монетами Золотої Орди.

Рідкісними монетами займався навіть представник царського дому Романових великий князь Георгій Михайлович, онук Миколи Першого. У нього була найбільша колекція монет не тільки в Росії, але і в світі. Після його смерті всі монети повинні були перейти у володіння Російського музею, так розпорядився князь згідно із заповітом. Але князя очікувала важка доля: його розстріляли в 1919 році, а вся колекція опинилася далеко за межами Росії. В наші дні частина колекції знаходиться в Вашингтоні в одному з інститутів.

Наступна життєва ситуація доводить фортуну, удачу і вищі сили. В один день, молодий чоловік зі Штатів зайшов в кафе перекусити, і як він здивувався, коли в здачі побачив рідкісну монету 1912 року, яка була випущена скромним накладом і добре цінувалася серед колекціонерів. Ще один американець Брюс Макнеллі почав відрізнятися від однолітків ще в 8-річному віці, йому подарували альбом на день народження і він почав збирати в нього монети. Спочатку це було захоплююче, але з часом нумізматика стала бізнесом і справою всього його життя. Він настільки розбирався в монетах, що давав приватні уроки деяким знаменитим нумізматам.

Колекціонування в наші дні

Фахівці в сфері економіки вважають, що колекціонування монет може бути не тільки захоплюючим хобі, а й засобом інвестицій, оскільки ціна рідкісних монет ще жодного разу не падала, а тільки збільшувалася з кожним роком. Сьогодні рідкісними монетами цікавиться не така велика кількість людей, зате багато хто з них купують валюту - як іноземну, так і електронну. Купити або продати криптовалюту можна через численні сервіси, включаючи КІТ Груп і його партнера ObmenAT24. Даний обмінник використовує як організаційні, так і технічні заходи безпеки для мінімізації ризиків.